5 razloga zašto je važno da dobro spavate

5 razloga zašto je važno da dobro spavate

Spisak dobrobiti koje san čini našem ukupnom stanju organizma je jako dugačak, a narušen san često dolazi kao posledica loših životnih navika. Kasne večere, konzumiranje alkohola pre spavanja, pušenje, previše sati pred ekranom...sve su stvari koje mogu da utiču na kvalitet vašeg spavanja. Sve ovo narušava status hormona melatonina koji je najvažniji za zdrav, okrepljujući san.

Ukoliko vam do sada nije bilo jasno zbog čega je važno da dobro spavate, možda će neki od navedenih razloga da vam promeni mišljenje.

Rizik od bolesti

Nedostatak sna gotovo uvek prate glavobolja i nesanice, pokazalo se da hroničan nedostatak sna oštećuje vid, slabi imunitet, pamćenje i koncentraciju i povećava rizik od bolesti srca.

Rizik od gojaznosti

Svakodnevno, višesatno izlaganje plavome svetlu sa ekrana, koje ometa proizvodnju melatonina, dovodi se i u vezu s većim rizikom od gojaznosti te tako i dijabetesa tipa 2, tvrde naučnici sa Harvarda.

Rizik od depresije

Koliko smo naspavani vidi se u našem svakodnevnom funkcionisanju, a najviše po raspoloženju, pa je otuda i veza između neispavanosti i depresije logična. Postoje istraživanja koja ukazuju da je rizik od ispoljavanja depresije kod osoba koje su dve do tri nedelje patile od nesanice visok, a posle pet nedelja nesanice sledi depresija.

Usporenost i loše funkcionisanje

Ako ste neispavani, sve aktivnosti za koje je potrebna puna pažnja mogu da budu i više nego problematične jer će vam pažnja varirati. Isto tako, neispavanost vam utiče na reflekse, na vreme vaše reakcije, brzinu donošenja odluka što sve za rezultat može da ima ozbiljne posledice.

Lepota

Tamni podočnjaci, naduti kapci, koža i kosa bez sjaja- sve su to znaci da vaš fizički izgled trpi i da će simptomi nedovoljno sna postati samo sve vidljiviji. Prva na udaru je vaša koža koja će vremenom postati suva i manje elastična, a to utiče na ubrzano stvaranje bora i starenje kože. Ako niste znali, tokom spavanja krv cirkuliše brže i zato se ćelije lica tokom sna oporavljaju do osam puta brže.

Za kvalitetan san ključnu ulogu ima hormon melatonin koji doprinosi skraćenju vremena potrebnog da zaspite. Koristan efekat se postiže uzimanjem 1 mg melatonina neposredno pre spavanja. Melatonin doprinosi ublažavanju subjektivnih osećaja povezanih sa promenom vremenskih zona pri putovanju avionom. Koristan efekat postiže se minimalnim unosom od 0,5 mg neposredno pre spavanja prvog dana putovanja i sledećih nekoliko dana po dolasku na odredište.

PREPORUČUJEMO PROIZVOD

Sličan sadržaj

Prednost i značaj vaginalnog probiotika   Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusi ...
Infertilitet, ili neplodnost može biti često bolna i emotivna tema za mnoge parove koji se suoča ...
Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje se karakteriše povišenim nivoom insulina u kr ...