Prednost i značaj vaginalnog probiotika

Prednost i značaj vaginalnog probiotika

Prednost i značaj vaginalnog probiotika

 

Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusima i gljivicama koje igraju ključnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja. Ova raznolika zajednica mikroorganizama poznata je kao mikrobiom ili mikrobiota. Iako se nalazi širom tela, najveći broj mikroorganizama obitava u našim crevima, ali takođe ih ima i na koži, u ustima i genitalnom traktu. Svaka osoba ima svoj jedinstveni mikrobiom, slično kao otisak prsta, i nema dve osobe sa potpuno istim mikrobiomom.

 

Genitalni mikrobiom uključuje mikroorganizme koji naseljavaju vaginalnu regiju. Zdrav vaginalni mikrobiom podrazumeva da su dominantni laktobacili, koji čine čak 95% mikroorganizama. Preostalih 5% čine druge anaerobne bakterije. Kada je prisutan veliki broj laktobacila, žena je obično zdrava i manje je podložna vaginalnim infekcijama ili neprijatnim simptomima.

Vaginalni probiotik podržava vašu vaginalnu floru i štiti vas od infekcija. Pomoću ovih probiotika i tokom trudnoće možete zaštititi sebe i bebu od neželjenih infekcija.

 

Ovo su najčešći razlozi zbog kojih dolazi disbalansa vaginalne flore:

 

  • upotreba antibiotika
  • hormonske promene
  • preterano korišćenje proizvoda za intimnu higijenu, agresivne kupke
  • deterdženti, omekšivači, sintetički veš
  • svakodnevna upotreba dnevnih uložaka
  • dijabetes

 

Ključna uloga vaginalnih probiotika u očuvanju ravnoteže mikrobioma

 

Očuvanje ravnoteže vaginalnog mikrobioma je od suštinskog značaja za urogenitalno zdravlje žena. Laktobacili su prirodno prisutni u zdravoj vagini i igraju ulogu u održavanju niske pH vrednosti, stvarajući neprijateljsko okruženje za patogene mikroorganizme. Unošenjem ovih probiotika možete smanjiti rizik od raznih vaginalnih infekcija, uključujući bakterijsku vaginozu i gljivične infekcije, koje često donose nelagodnost i stres. Žene koje su doživele neprijatne simptome poput svraba, peckanja i neugodnih mirisa znaju koliko su oni iritirajući i koliko utiču na kvalitet života. Vaginalni probiotici mogu pružiti olakšanje kod svih ovih nabrojanih problema.

 

Antibiotici, dok su korisni u lečenju infekcija, mogu poremetiti mikrobiom vagine. Vaginalni probiotici često se preporučuju tokom terapije antibioticima kako bi se očuvala ravnoteža.

Ako ste skloni ponovnim vaginalnim infekcijama, redovno uzimanje vaginalnih probiotika može pomoći u smanjenju učestalosti ponovnih infekcija. Važno je samo naglasiti da pre nego što započnete upotrebu probiotika  obavezno se posavetujte sa stručnjakom kako biste potvrdili da je to pravi korak za očuvanje zdravlja. Ogromna je svrsishodnost i brzina delovanje nakon lokalne primene ovog antibiotika u tretmanu akutnih vaginalnih infekcija. Dovoljno je uzimati 7-10dana vaginalnu kapsulu.

 

Značaj vaginalnog probiotika u trudnoći

 

U poslednjih nekoliko decenija, istraživanja su jasno pokazala da vaginalni probitici imaju širok spektar koristi za zdravlje, a posebno su važni tokom trudnoće. Po definiciji Svetske Zdravstvene Organizacije, probiotici su živi mikroorganizmi tzv. „dobre“ bakterije koje, primenjene u adekvatnoj količini imaju povoljne efekte na zdravlje domaćina. Trudnice prolaze kroz brojne imunološke i hormonske promene, što čini održavanje zdrave vaginalne flore ključnim za bezbrižnu trudnoću.

Vaginalna flora sastoji se uglavnom od laktobacila, poznatih kao "dobre bakterije," koje igraju ključnu ulogu u održavanju optimalnog pH nivoa vagine. Međutim, trudnoća može izazvati promene u vaginalnoj pH vrednosti, čineći vas podložnijim vaginalnim infekcijama. Čak 30-40% trudnica suočava se s ovim problemom.

 

Vaginalni probiotik predstavlja izvanredno rešenje za očuvanje vaginalne flore tokom trudnoće. Sadrži pažljivo odabrane, klinički ispitane sojeve  laktobacila, koji pomažu stabilizaciju vaginalnog pH-a i proizvodnju mlečne kiseline. Ovo jača prirodnu odbranu tela protiv infekcija, održavajući balans vaginalne mikrobiote.

Vaginalni probiotici su ključni za očuvanje vaginalnog zdravlja žena, pružajući podršku u održavanju ravnoteže mikrobioma.  Ne zaboravite da je konsultacija sa stručnjakom pre upotrebe od suštinskog značaja.

#vaginalni_probiotik #vaginalniprobiotik #prednosti_vaginalnog_probiotika #znacaj_vaginalnog_probiotika #optivag

 

PREPORUČUJEMO PROIZVOD

OptiVag

OptiVag

10 vaginalnih kapsula

plus icon

Sličan sadržaj

Prednost i značaj vaginalnog probiotika   Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusi ...
Infertilitet, ili neplodnost može biti često bolna i emotivna tema za mnoge parove koji se suoča ...
Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje se karakteriše povišenim nivoom insulina u kr ...