7 načina da sprečite letnje vaginalne infekcije

7 načina da sprečite letnje vaginalne infekcije

Niko ne želi da bude zabrinut zbog vaginalne infekcije tokom bezbrižnih letnjih meseci. I dok ih ne možete uvek izbeći, postoje neke dobre navike koje mogu smanjiti šanse da ih dobijete. Smanjenje unosa šećera, uzimanje probiotika, pravilna ishrana, prozračna garderoba, izbegavanje ispiranja i uspostavljanje dobre rutine vaginalne higijene mogu u velikoj meri smanjiti vaše šanse za dobijanje vaginalne infekcije.

 

Održavanje optimalnog vaginalnog zdravlja ima dosta veze sa održavanjem zdravih bakterija i pH ravnoteže. Srećom, unošenje nekoliko manjih prilagođavanja u svoj životni stil i naoružavanje proizvodima koji uspostavljaju normalnu vaginalnu floru, može napraviti veliku razliku između nelagodnosti, svraba ili bola i zabavnog leta bez brige.

1. Izbegavajte da nosite vlažan veš / kupaći kostim tokom celog dana

Vaginalne gljivične infekcije mogu se javiti ako je vlaga zarobljena oko vaše vulve (spoljašnja strana ženskih genitalija). Vlažno okruženje stvara plodno tlo za bakterije koje mogu izazvati gljivične infekcije. Ako idete na plivanje, skinite mokri kupaći kostim što je pre moguće. Ako vežbate i stvarno se znojite, skinite se i obucite čist par donjeg veša čim se vežba završi.

2. Trudite se da je vaša garderoba prozračna

Kada je napolju vruće, znojićete se. Dakle, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje letnje vaginalno zdravlje je da nosite odeću koja diše. Birajte tkanine koje ne zadržavaju vlagu i ne nosite ništa što je previše usko ili steže. Što se tiče donjeg veša, vaše donje rublje treba da bude od pamuka ili barem da ima pamučno međunožje.

Ako vežbate ili očekujete da se znojite više nego obično, potražite materijale koji mogu da odvode vlagu. Ako tokom dana imate mnogo iscjedka i vlage, razmislite o tome da diskretno spakujete dodatni par donjeg veša u torbu da biste se presvukli tokom dana. To vas može učiniti udobnijim i zaštićenijim.

3. Pokušajte da spavate bez donjeg veša

Ako imate problema sa vaginalnim infekcijama ili iritacijom, možda biste želeli da razmislite o spavanju bez donjeg veša. Čak i donje rublje koje propušta vazduh može zarobiti vlagu oko vaše vulve. I već znamo da, iako je vaginalno okruženje prirodno vlažno, morate izbegavati zadržavanje vlage jer to može dovesti do rasta bakterija.

Iako morate da nosite donji veš i odeću tokom dana, možete pokušati da preskočite donje rublje kada spavate da biste sprečili vlagu. Međutim, ne osećaju se svi prijatno (mentalno ili fizički) kada spavaju goli ili bez donjeg veša. Zato pokušajte ovo samo ako želite. Pamučno donje rublje je dobar izbor ako ne želite da se u potpunosti odreknete donjeg veša.

4. Izbegavajte tuširanje jakim mirisnim sredstvima

Jedno od osnovnih pravila vaginalnog zdravlja je izbegavanje ispiranja. Prirodno okruženje vaše vagine sa razlogom ima određenu „floru“ ili bakterije. Te bakterije moraju da ostanu u ravnoteži da bi vaša vagina i vulva bile zdrave. Ispiranje i druga sredstva za intimnu higijenu uništavaju zdrave bakterije, što izbacuje stvari iz ravnoteže i povećava šanse za infekciju. Osim toga, mnoga sredstva za tuširanje i sredstva za higijenu sadrže veštačke mirise ili druge sastojke koji mogu da izazovu iritaciju osetljivih tkiva vaše vagine i vulve. Koristite blage i po mogućnosti prirodne preparate bez veštačkih mirisa i boja.

5. Proverite sastojke proizvoda koji spadaju u intimnu kozmetiku

Ovo se odnosi na zdravlje vagine tokom cele godine, tako da svakako važi i za leto. Uverite se da bilo koji od intimnih proizvoda koje koristite, poput maziva ili higijenskih predmeta, ne sadrži sastojke koji mogu izazvati iritaciju ili infekciju. Opet, mirisni proizvodi često mogu izazvati iritaciju ili čak infekciju. A ako koristite lubrikant zbog suvoće vagine, uverite se da sadrži bezbedne i čiste sastojke i da ne sadrži mirise, parabene, boje, ukuse ili neprirodna ulja.

6. Sredite i svoju ishranu

Ono što jedete može uticati na vaše vaginalno zdravlje. Na primer, količina šećera u vašoj ishrani može uticati na vaše šanse da dobijete gljivičnu infekciju jer se kvasac hrani šećerom. Pokušajte da ograničite šećer u ishrani ako imate ponovljene gljivične infekcije. Takođe možete probati probiotike koji sadrže zdrave bakterije. Neke namirnice poput običnog jogurta imaju prirodne probiotike. Drugi izvori probiotika uključuju fermentisanu hranu, poput kiselog kupusa.


7. Uključite dobre bakterije

Možda ste čuli za probiotike za creva, ali ono što možda ne znate je da probiotici takođe mogu pomoći vašoj vagini. Baš kao i vaša creva, vaša vagina je dom za mnoge različite vrste bakterija, neke zdrave, neke ne. Kada oni izađu iz ravnoteže, možete postati skloni vaginalnim infekcijama.

Pre svega preporučujemo da se pobrinete da vaša ishrana bude puna zdravih izvora probiotika.

Međutim, jedan od najmoćnijih alata u vašem arsenalu je vaginalni probiotik kao što je naš FemmaBiotic. FemmaBiotic je pristupačan, ima oralnu primenu i lako je dostupan kao proizvod bez recepta – u formuli koja je dizajnirana da spreči i ublaži simptome vaginalnih infekcija.

Normalna vaginalna flora je od velikog značaja za kompletno zdravlje žene i predstavlja prirodnu zaštitu od vaginalnih infekcija. Vaginalnu floru čine dobre bakterije – laktobacili, koji sprečavaju rast i razmnožavanje štetnih mikroorganizama i na taj način sprečavaju nastanak vaginalnih infekcija.

 

Sličan sadržaj

Prednost i značaj vaginalnog probiotika   Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusi ...
Infertilitet, ili neplodnost može biti često bolna i emotivna tema za mnoge parove koji se suoča ...
Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje se karakteriše povišenim nivoom insulina u kr ...