Alergije i Vitamin D

Alergije i Vitamin D

Alergije- bolest 21.veka

Alergije predstavljaju nepravilan način funkcionisanja imunog sistema u borbi sa određenim česticama.

Zbog svoje prevelike učestalosti alergije su nazvane bolešću 21. veka.

Čestice koje izazivaju prekomernu reakciju imunog sistema nazivaju se alergeni. Najčešći alergeni su prašina, grinje, buđ, polen biljaka, određene namirnice, lekovi, perut kućnih ljubimaca, itd.

Pri prvom kontaktu sa alergenom osoba ne mora da ispolji nikakvu reakciju, ali, vremenom, usled kontinuirane izloženosti počinju da se javljaju simptomi preosetljivosti.

Koji su simptomi alergija?

Najčešći simptomi alergijske reakcije su pojačana sekrecija, curenje i zapušenost nosa, kijanje, otečenost nazalne regije što često dovodi do glavobolje, kožni ekcemi, svrab itd.

Simptomi zavise od količine alergena, dužine vremena izloženosti i od stepena jačine alergije.

Šta je Anafilaktički šok?

Anafilaktički šok predstavlja sistemsku alergijsku reakciju i za razliku od lokalne alergijske reakcije gde imuni sistem preterano reaguje na određenom delu tela gde je došlo do kontakta sa alergenom, kod anafilaktičkog šoka dolazi do preterane reakcije celog organizma i u cirkulaciju se oslobađaju određene hemijske supstance.

Anafilaktički šok je veoma ozbiljno stanje i ukoliko se ne odreaguje u najkraćem vremenskom roku, može dovesti i do smrti.

Dijagnoza alergije

Prilikom postavljanja dijagnoze alergije, uzimaju se podaci vezani za simptome, kada se javlja preosetljivost, da li u porodici ima prisutnih alergija itd.

Laboratorijskim analizama krvi može se utvrditi prisustvo antitela koji ukazuju na alergijsku komponentu, dok se testom preosetljivosti na koži ispituje rekacija na veći broj poznatih alergena.

Vitamin D i alergije

Vitamin D se prirodno stvara usled izlaganja kože sunčevim zracima. Zbog toga je nazvan i vitamin Sunca.

Njegova primarna uloga je transport kalcijuma (Ca) do naših kostiju čime doprinosi jačanju našeg koštanog sistema. Ono što je manje poznato je da Vitamin D ima mnogostruka dejstva na naš organizam u vidu jačanja mišića, poboljšanja raspoloženja, podizanje imuniteta, regulaciju krvnog pritiska, smanjuje rizik od nastanka raka, štiti srce i čuva pamćenje.

Od nedavno su naučnici počeli da ukazuju na njegov značaj i u borbi sa alergijama.

Izuzetno veliki porast ljudi koji pate od alergija uticao je da naučnici počnu da istražuju moguće uzroke takve pojave. Ono što je uočeno je da su im znatno smanjeni nivoi Vitamina D u krvi.

Vitamin D nije jedini uzročnik, ali se smatra da u znatnoj meri doprinosi jačanju opšteg imuniteta, a samim tim podstiče i pravilnije funkcionisanje imunog sistema u borbi sa alergenima.

PREPORUČUJEMO PROIZVOD

Sličan sadržaj

Prednost i značaj vaginalnog probiotika   Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusi ...
Infertilitet, ili neplodnost može biti često bolna i emotivna tema za mnoge parove koji se suoča ...
Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje se karakteriše povišenim nivoom insulina u kr ...