Glavni uzroci neplodnosti kod muškaraca

Glavni uzroci neplodnosti kod muškaraca

Da bi začeo dete, muškarac zavisi od dovoljnog broja zdravih spermatozoida. Nažalost, problemi muške plodnosti su u porastu.

 U ovom članku razmatramo potencijalne prednosti aminokiselina i mikronutrijenta za kvalitet sperme i objašnjavamo kako ga možete dobiti dovoljno da postignete željeni cilj.

 

Šta je glavni uzrok muške neplodnosti?

 

Prema NHS, problemi sa spermom su glavni uzrok problema sa plodnošću kod muškaraca.

 Spermatozoidi su muške reproduktivne ćelije koje sadrže polovinu genetskih informacija neophodnih za stvaranje novog života. Nakon seksa, sperma će oploditi žensku reproduktivnu ćeliju (jajnu ćeliju) koja će se zatim razviti u fetus.

 Imati dobar broj zdravih spermatozoida povećaće šanse da muškarac uspe na putu postizanja trudnoće. 

 

Postoje tri glavna faktora koji određuju da li je sperma zdrava ili ne:

 Morfologija - da li sperma ima pravilan oblik,

Pokretljivost - sposobnost spermatozoida da se kreće. „Progresivna pokretljivost“ znači da je u stanju da „pliva“ koristeći rep,

Broj i koncentracija - ukupan broj spermatozoida u ejakulaciji i količina u svakom mililitru sperme.

 

Neplodnost je problem globalne prirode i nastavlja da se pogoršava. Od 1970-ih godina sproveden je niz istraživačkih radova na utvrđivanju uticaja suplementacije na poboljšanje kvaliteta sperme kod neplodnih muškaraca.

 Ovi radovi su doveli do zaključka da se suplementacija kod neplodnosti čini neodvojivim faktorom na putu postizanja trudnoće.

Supramen sadrži sastojke koji su najtemeljnije ispitani u smislu njihovog potencijala da poboljšaju kvalitet sperme kada se kombinuju sa mio-inozitolom.

 

Značajna uloga mio-inozitola u spermatogenezi

 Supramen je jedini proizvod sa mio-inozitolom – polialkoholom koji podržava održavanje odgovarajuće hormonske ravnoteže, kao i metabolizam šećera i masti u telu. U kliničkim ispitivanjima, primećeno je da suplementacija mio-inozitola ne samo da poboljšava hormonski profil već i povećava ukupan broj spermatozoida, gustinu sperme i progresivno kretanje.

 

Kako likopen može uticati na plodnost muškaraca?

 Slobodni radikali su visoko reaktivni molekuli kiseonika koji oštećuju funkciju zdravih ćelija, uključujući ćelije sperme. Oni se proizvode sopstvenim biološkim procesima u telu, ali se takođe stvaraju kao odgovor na stimulanse iz okoline kao što je zagađenje.

 Poznato je da likopen ima antioksidativna svojstva, što znači da se vezuje za slobodne radikale - neutrališući ih.

 Muška neplodnost je najčešće uzrokovana lošom pokretljivošću, količinom i genetskim kvalitetom spermatozoida. Muškarci sa dobrim procentom kvalitetne, neoštećene sperme imaju veće šanse da oplode partnera. Svako smanjenje broja ovih visokokvalitetnih spermatozoida - koje može nastati kao rezultat oštećenja slobodnih radikala koji utiču na pokretljivost, na primer, značajno će uticati na sposobnost čoveka da se reprodukuje.

 Slobodni radikali moraju biti neutralisani antioksidansima u semenu da bi sperma funkcionisala normalno. Oštećenje od slobodnih radikala može uticati na fluidnost ćelijskih membrana, utičući na pokretljivost spermatozoida kao i na morfologiju. Ako je oštećenje dovoljno ozbiljno, teoretski, može čak izazvati ćelijsku smrt, smanjujući broj spermatozoida.

 Kao moćan antioksidans, likopen može smanjiti ovo oštećenje slobodnih radikala i blagotvorno uticati na šanse za začeće.

 Pošto proizvodnja sperme traje tri meseca, povišeni nivoi likopena u krvi moraju se održavati tokom vremena da bi se postigao povoljan efekat.

 Sa muškom neplodnošću u porastu i oksidativnim stresom koji je poznati uzrok oštećenja DNK sperme, nedavno je bilo mnogo interesovanja za efekte likopena. Urađeno je više studija na ljudima i in vitro koje pokazuju potencijalne prednosti.


Šta je oksidativni stres?

Oksidativni stres izazivaju slobodni radikali. To su molekuli kiseonika sa neuparenim elektronima koji će pokušati da se 'upare' sa drugim molekulima, proces koji menja druge supstance u telu i uzrokuje oštećenje ćelija.

 Prirodno je imati slobodne radikale u telu, jer se oni proizvode tokom normalnih bioloških funkcija. Međutim, slobodni radikali su takođe odgovorni za čitav niz problema uključujući starenje, bolesti srca i oštećenje sperme.

 

Visok antioksidativni potencijal Supramena

 Oksidativni stres i posledično visok nivo slobodnih radikala izazivaju oštećenje spermatozoida, a takođe i remete njihovu proizvodnju i pokretljivost.

Supramen sadrži jedan od najmoćnijih antioksidanata – prirodni likopen, koji doprinosi boljoj pokretljivosti i vitalnosti spermatozoida, kao i većem broju spermatozoida.

 Likopen sadrži sastojke koji povećavaju aktivnost enzima uključenih u prirodne antioksidativne procese u spermi. 


Značajan dvostruki izvor karnitina

 Supramen sadrži dva oblika karnitina (L-karnitin i N-acetil L-karnitin), čime pozitivno utiče na stabilizaciju plazmatične membrane, pravilnu strukturu i pokretljivost spermatozoida.

Karnitini su aminokiseline koje značajno poboljšavaju ukupnu pokretljivost spermatozoida, progresivnu pokretljivost spermatozoida i njihovu morfologiju.



PREPORUČUJEMO PROIZVOD

Supramen

Supramen

dijetetski suplement

plus icon

Sličan sadržaj

Prednost i značaj vaginalnog probiotika   Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusi ...
Infertilitet, ili neplodnost može biti često bolna i emotivna tema za mnoge parove koji se suoča ...
Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje se karakteriše povišenim nivoom insulina u kr ...