Kad duša spava, a telo ne

Kad duša spava, a telo ne

Ukoliko se budite umorni, sa osećajem pospanosti, težine u nogama, kao i ukoliko imate problem da utonete u san- treba da znate da to stanje nije normalno i da je vreme da potražite pomoć. Na sreću, ima puno stvari koje možete sami da uradite, a koje vam mogu pomoći da lakše i kvalitenije spavate.

Čitajte knjigu pred spavanje, a ne mobilni telefon

Pomalo zaboravljena navika čitanja knjige pred spavanje je mnogo zdraviji izbor od gledanja televizije ili još gore, upornog skrolovanja na ekranu mobilnog telefona. Upravo ova navika mnogima kvari san jer se naš biološki sat podešava u odnosu na smene dana i noći. Ukoliko noću ostajemo budni gledajući u veštačko svetlo, to ima veliki uticaj na proizvodnju melatonina i poremećaj našeg biološkog sata

Napravite sebi ugođaj

Topla mirišljava kupka može puno da učini da se telo opusti, a neke biljke imaju blagorodno dejstvo po centralni nervni sistem, pa je tako kupka od lavande pravi izbor.

Stres, svađe, nervoza

Jutro je pametnije od večeri, odavno je poznata stvar. Sve probleme, nesuglasice, povode za raspravi i stres, ostavite za jutro. Veče je vreme za odmor, a ne za pokretanje revolucija.

Ukoliko vam ništa od navedenog ne pomaže, pokušajte sa pomoćnim lekovitim sredstvima kao što je melatonin. Melatonin doprinosi skraćenju vremena potrebnog da zaspite. Koristan efekat se postiže uzimanjem 1 mg melatonina neposredno pre spavanja. Melatonin doprinosi ublažavanju subjektivnih osećaja povezanih sa promenom vremenskih zona pri putovanju avionom. Koristan efekat postiže se minimalnim unosom od 0,5 mg neposredno pre spavanja prvog dana putovanja i sledećih nekoliko dana po dolasku na odredište.

PREPORUČUJEMO PROIZVOD

Sličan sadržaj

Prednost i značaj vaginalnog probiotika   Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusi ...
Infertilitet, ili neplodnost može biti često bolna i emotivna tema za mnoge parove koji se suoča ...
Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje se karakteriše povišenim nivoom insulina u kr ...