Kako da poboljšate sazrevanje jajnih ćelija i ostvarite trudnoću?

Kako da poboljšate sazrevanje jajnih ćelija i ostvarite trudnoću?

Nema instant rešenja za poboljšanje sazrevanja javnih ćelija, ali uvek treba imati u vidu da je dobro opšte zdravstveno stanje i zdrav način života automatski veća šansa za začeće. Svaka devojčica rađanjem dobija sve jajne ćelije, dakle kompletnu životnu rezervu otprilike oko 2 miliona jajnih ćelija. Ono što je individualno u reproduktivnom periodu je koliko brzo će ta rezerva početi da se smanjuje. Dok je u plodnom periodu počevši od prvog menstrualnog ciklusa pa do menopauze, žena oslobodi oko 400 jajnih ćelija.

Sredinom ciklusa između 12. i 16. dana, samo će jedna jajna ćelija postati zrela i spremna za oplodnju.  Način života koji vodite uticaće i na kvalitet jajnih ćelija. Posebno je bitna zdrava i uravnotežena ishrana koja podrazumeva zeleno povrće, bobičasto voće, susam, đumbir, semenke bundeve, žitarice, mlečne proizvode...

 Ulaskom u pubertet  i uspostavljanjem menstrualnog ciklusa gubi se određeni broj jajnih ćelija. Smatra se da preko 90%  žena ima manje od 12% ukupnog broja jajnih ćelija sa 30 godina, da bi se taj procenat smanjio na svega 3% do 40. godine. Hormonska ravnoteža je preduslov za zdravu jajnu ćeliju. Moderno doba, današnji tempo života je doveo do toga da je sve više žena koje se iz različitih razloga bore sa hormonskim disbalansom. Sve to  zbog načina života, posla, stresa, loše ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti...Mentalno zdravlje je veoma usko povezano sa zdravljem reproduktivnih organa. Stres izaziva hormonske promene jer povećava lučenje kortizola koji praktično ometa komunikaciju između mozga i jajnika.

 Ciklus sazrevanja jajne ćelije traje oko 90 dana

 

Ciklus sazrevanja jajne ćelije traje oko 90 dana, tako da ako planirate potomstvo minimum tri meseca unazad treba ozbiljno voditi računa o ishrani i opštem zdravlju kako bi došlo do začeća, a potom i uredne trudnoće. Veoma je važna dobra cirkulacija zbog snabdevanja jajnika kiseonikom i hranljivim materijama. Kada je dobra cirkulacija jajnici mogu normalno da funkcionišu, što znači da proizvode zdrave jajne ćelije. Vodite računa i o hidrataciji, jer dovoljna hidriranost podstiče cirkulaciju.

Iz Optimusa nam dolazi jedan savršen proizvod CYTOFEM Control®, namenjen budućim mamama, a odličan je i kod problema sa insulinskom rezistencijom i sindromom policističnih jajnika. CYTOFEM Control® u svom sastavui ima aktivne komponente koje doprinose regulisanju novoa insulina, iskorišćavanja glukoze i sazrevanja jajne ćelije.

 

Ne treba zanemariti ni unos hranljivih sastojaka koji se unose kroz raznovrsne ishranu, a koji pozitivno deluju na plodnost. Vitamini i minerali imaju ogromnu ulogu u ženskom zdravlju jer su neophodni zbog redovnog ciklusa i ovulacije, zdravog imuniteta, kvaliteta i sazrevanja jajnih ćelija i očuvanja funkcije štitne žlezde. Ako planirate potomstvo morate se pozdraviti sa lošim navikama poput konzumiranja alkohola i cigareta. Naučno je dokazano da nikotin umanjuje plodnost i da predstavlja rizik za nastanak ozbiljnih oboljenja. Hemikalije sadržane u cigaretama utiču na smanjenje broja jajnih ćelija. Kada se jednom potroše jajne ćelije ne mogu da se obnove. Duvanski dim utiče na ovulaciju i jajna ćelija ne može da se oslobodi u sredini ciklusa. Fizička aktivnost se podrazumeva, šetnja kroz prirodu je uvek najbolja opcija za popravljanje opšteg zdravstvenog stanja.

 Vodite računa o reproduktivnom zdravlju u preventivi je uvek spas.

 

#jajnecelije #sazrevanje_jajnih_celija #trudnoca #planiranje_trudnoce #CYTOFEM Control

Sličan sadržaj

Prednost i značaj vaginalnog probiotika   Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusi ...
Infertilitet, ili neplodnost može biti često bolna i emotivna tema za mnoge parove koji se suoča ...
Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje se karakteriše povišenim nivoom insulina u kr ...