Koji su simptomi i uzroci sindroma policističnih jajnika PCOS?

Koji su simptomi i uzroci sindroma policističnih jajnika PCOS?

Sindrom policističnih jajnika PCOS je poremećaj endokrinog sistema i pogađa žene koje su u reproduktivnom periodu. Smatra se da svaka peta žena u reproduktivnom periodu ima sindrom policističnih jajnika, s tim što mnoge žene zapravo i ne znaju da imaju tu dijagnozu dok se ne jave problemi sa začećem. Nažalost svaka druga žena koja ima sindrom policističnih jajnika do 40 godine razvije dijabetes tipa 2. Kod većine žena sa PCOS- om se na jajnicima stvara niz malih cista koje dovode do neravnoteže u nivou hormona. Zapravo dolazi do neredovnih ciklusa, izostanka ovulacije i odsustva menstruacije. Sindrom policističnih jajnika prati i porast muških hormona što dovodi do prekomernog rasta dlaka na licu, grudima, leđima, masne kože sklone aknama, opadanju kose... PCOS može dovesti i do anksioznosti, pa čak depresivnih promena raspoloženja.

 Treba naglasiti da se znaci i simptomi PCOS-a mogu otkriti, tj mogu biti očigledni već u tinejdžerskom uzrastu. Idealno bi bilo da se dijagnoza uspostavi do 18 godina kako bi se što pre započelo sa lečenjem i na taj način smanjili metabolički i kardiovaskularni rizici. Ono što je opšte poznata činjenica je da žene sa policističnim jajnicima teže ostaju trudne. Ukoliko ipak dođe do trudnoće, postoji rizik od ranih pobačaja i nastanka preeklampsije. Preeklampsija je poseban oblika hipertenzije kombinovan sa drugim poremećajima. Osim toga veći je rizik dobijanja i gestacijskog dijabetesa. Zato je u trudnoći posebno važna zdrava ishrana i održavanje normalne telesne težine.

 Iz Optimusa nam dolazi CYTOFEM Control® kao dodatak ishrani,i inovativni proizvod u borbi protiv sindroma policističnih jajnika. Pomoću ovog proizvoda smanjiće se glavni simptomi i znaci PCOS. Pre svega poremećaji  menstrualnog ciklusa i povišen nivo muških hormona (androgena). Pomoću CYTOFEM Control® - a uspećete na potpuno prirodan način da regulisati hormonski disbalans i smanjiti  broj cisti na jajnicima.

 Kako da prepoznate simptome PCOS-a?

Ne postoji jedan univerzalni dijagnostički test za PCOS. Zapravo žene će imati niz različitih simptoma, pa će dijagnoza moći da se potvrdi uzimanjem anamneze, laboratorijskim analizama i ultrazvučnim pregledom. Ciste na jajnicima su zapravo jajne ćelije koje nisu pravilno sazrele i one se na ultrazvuku vide kao crne tačkice na jajnicima. Najčešći simptomi su hronične anovulacije, neredovni ciklusi, izostanak ciklusa po nekoliko meseci. Simptomi PCOS-a su i gubitakl kose, kosa je tačnije proređena naročito u prednjem gornjem delu. S druge strane kao simptom se javlja i prekomerna maljavost na stomaku, grudima, licu...uporne akne i bubuljice.  Osobe koje imaju problema sa policističnim jajnicima brzo dobijaju na kilaži.

Osnovni način i preporuka koju treba slediti kad su u pitanju načini da se izborite sa problemom policističnih jajnika jeste menjane životnih navika, pre svega vezanih za ishranu i fizičku aktivnost. Gubitak od 5% telesne mase će već doneti rezultate. Potrebno je smanjiti unos šećera i ograničiti unos ugljenih hidrata. Konzumirajte hranu koja je bogata vlaknima jer to pomaže u regulisanju insulinske rezistencije koja je povazana sa PCOS-om. Namirnice koje se takođe preporučuju su i riba, paprika, brokoli, karfiol, krompir, borovnice, orašasti plodovi, cvekla, šargarepa, beli luk, đumbir...

Preuzmite kontrolu, regulišite sindrom policističnih jajnika uz CYTOFEM Control®. Jedinstvena i inovativna kombinacija: mioinozitola, aktivne folne kiseline, hroma i šafrana za vaš zdrav reproduktivni sistem.


#PCOS #sindrompolicisticnihjajnika #policisticnijajnici #CYTOFEM Control

Sličan sadržaj

Prednost i značaj vaginalnog probiotika   Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusi ...
Infertilitet, ili neplodnost može biti često bolna i emotivna tema za mnoge parove koji se suoča ...
Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje se karakteriše povišenim nivoom insulina u kr ...