Koliko vitamin D utiče na naše zdravlje?

Koliko vitamin D utiče na naše zdravlje?

Vitamin D veoma utiče na naše zdravlje. To je zapravo vitamin koji je rastvorljiv u mastima, a pomaže u apsorpciji kalcijuma i održava adekvatne nivoe fosfora u krvi. To upravo omogućava mineralizaciju naših kostiju. Vitamin D je veoma važan i ključan za srčanu i neuromišićnu funkciju pa se organizam sam bori da drži nivo vitamina D pod kontrolom. Zato kada nema dovoljno ovog vitamina telo mobiliše kalcijum iz naših kostiju kako bi nadoknadio taj nedostatak, a s druge strane smanjuje se gustina kostiju i one postaju krhke i lako lomljive.

Nedostatak vitamina D pogađa sve starosne grupe, mada postoje i određene rizične grupe. Rizične grupe uključuju pre svega ljude koji vreme pretežno provode u zatvorenom prostoru, trudnice, ljude sa tamnijom puti. Malo je poražavajući podatak da svaka druga odrasla osoba i svako treće dete ima nedostatak vitamina D, odnosno neadekvatan nivo ovog vitamina,  što bi trebalo da znači obaveznu suplementaciju vitaminom D.

Vrlo je bitno da se prepoznaju simptomi nedostatka vitamina D. Bol u kostima, umor, gubitak kose, malaksalost, anksioznost, nagle promene raspoloženja, loš imunitet samo su neki od simptoma nedostatka ovog vitamina. Mnogobrojne studije su pokazale da je nedostatak vitamina D kako kod odraslih, tako i kod dece povezan sa većom ozbiljnošću i težim infekcijama respiratornog sistema.

Kako nadoknaditi vitamin D?

Već smo napomenuli ogroman značaj vitamina D na zdravlje i funkciju naših ćelija. Vitamin D reguliše i kontroliše naše gene.

Da li ste znali da 80-100% vitamina D koji nam je potreban dolazi od sunca, otud i naziv vitamin sunca?

Problem je samo tek toliki da većina nas u stvari nije izložena dovoljno sunčevoj svetlosti. Zbog zaštite kože od sunca mažemo se kremom i na taj način blokiramo preko 95% proizvodnje vitamina D u našem telu. Retko ko jede od nas dovoljno mesa skuše, haringe i ulje jetre bakalara koji su recimo prirodni izvori vitamina D. Zato je neophodno suplementacija. U poslednje vreme mnogi naučnici dovode u vezu nedostatak vitamina D sa pojavom različitih alergija. Naravno nedostatak vitamina nije jedini faktor zbog koga dolazi do alerjiga, ali znatno doprinosi opštem padu imuniteta.

Da li ste znali da se najbolje resorbuje liposolubilan vitamin D. ViDetril® u uljanom obliku, u softgel kapsuli omogućava značajno veću bioraspoloživost vitamina D u odnosu na druge farmaceutske oblike (tablete, kapsule).

Preporučene doze zavise od uzrasta. Kada su u pitanju deca uzrasta do 18 godina, preporučena doza je maksimalno 50 mikrograma dnevno, dok je za odrasle doza do 100 mikrograma dnevno. Shodno zdravstvenom statusu uz laboratorijsku analizu krvi i utvrđivanja nivoa vitamina D lekari preporuju suplementaciju većim dozama vitamina D.

Novija istraživanja su pokazala povezanost statusa vitamina D sa plodnošću, policističnim jajnicima, neredovnim menstrualnim ciklusom i sl. Kod žena koje su imale smanjen nivo vitamina D nadoknadom ovog vitamina za 8 nedelja dolazi do regulacije ciklusa, smanjenja akni i veće stope spontanih trudnoća.

Nadomestite i održavajte nivo vitamina D uz ViDetril® softgel kapsule.

Učinite dobro za svoje zdravlje.

#vitaminD #zdravlje #kako_vitaminD_utiče_na_zdravlje #sumplementi

PREPORUČUJEMO PROIZVOD

Sličan sadržaj

Prednost i značaj vaginalnog probiotika   Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusi ...
Infertilitet, ili neplodnost može biti često bolna i emotivna tema za mnoge parove koji se suoča ...
Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje se karakteriše povišenim nivoom insulina u kr ...