Problemi u trudnoći

Problemi u trudnoći

Postoje razni problemi sa kojima možete da se susretnete u toku trudnoće. Najbitnije je znati da vaše zdravlje u velikoj meri utiče na zdravlje vaše bebe. Zato je neophodno da vodite računa o svom zdravlju, da idete na redovne preglede i kontrole kod lekara, i da znate da prepoznate znakove i simptome koje vam šalje vaše telo, kako biste mogle da reagujete na vreme i sprečite potencijalne komplikacije.

Koji problemi se mogu javiti u toku trudnoće?

Mučnine, povraćanja i gorušica u trudnoći

Mučnine i povraćanja se javljaju kod većine trudnica. Uglavnom prestaju posle 16. nedelje trudnoće. Gorušica se javlja u trećem trimestru trudnoće.

Bolovi u stomaku u trudnoći

Ukoliko u toku trudnoće osetite bol na sredini stomaka, verovatno se radi o problemima sa probavom, stomačnim virusom ili trovanjem. Ukoliko je vaša trudnoća odmakla u drugu polovinu i ovakav bol vam se javlja ispod rebara, treba da posetite svog lekara. Ovo može biti jedan od znakova preeklampsije. Poseta lekaru je takođe obavezna ukoliko vam se javi bol u donjem delu stomaka, jer je moguće da postoje ozbiljniji razlozi za to: vanmaterična trudnoća, pobačaj, preeklampsija, prevremen porođaj, fibroidi, odvajanje placente od materice...

Otečenost u trudnoći

Otečenost je uglavnom normalno stanje kod većine trudnica. Lice, oči, noge i ruke su delovi tela koji uglavnom oteknu u toku trudnoće, obično pred kraj. Problem nastaje ukoliko se otečenost javi iznenada i ukoliko je propraćena glavoboljama i zamućenim vidom jer je to jedan od simptoma preeklampsije. U ovom slučaju se obavezno javite lekaru.

Krvarenje u trudnoći

Ukoliko primetite da je boja krvi drugačija od uobičajene boje koja se javlja tokom menstruacije, i ukoliko je propraćeno bolom u stomaku, to su simptomi vanmaterične trudnoće. Ako je krvarenje intenzivno i propraćeno bolom u stomaku i leđima, moguće je da je u pitanju pobačaj. Ukoliko se krvarenje dešava već u kasnoj trudnoći, moguće je da se placenta odvojila od materice ili da će krenuti prevremen porođaj. Svako krvarenje u trudnoći je obavezan razlog posete lekaru.

Vaginalni sekret u trudnoći

Svaka žena, pa i trudnica ima normalan vaginalni sekret u maloj količini, bez boje i mirisa. Njegova funkcija je čišćenje vagine i sprečavanje infekcije. Ukoliko dođe do povećanja količine sekreta, promene boje, mirisa to je znak infekcije i potrebno je javiti se lekaru.

Da li vaginalni sekret može da utiče na trudnoću?

Normalna količina vaginalnog sekreta ne može da utiče na trudnoću. On vas štiti od prodora vaginalnih infekcija. Ali ukoliko je vaš vaginalni sekret izazvan nekom vaginalnom infekcijom ili bakterijom, postoji osnova za brigu. Morate da naučite da prepoznate kada je vaš vaginalni sekret normalan i dobroćudan, a kada je opasan po vašu trudnoću. Negativne posledice mogu biti pobačaj, prevremeni porođaj, infekcija ploda... Postoji nekoliko različitih vrsta sekreta na koje morate da obratite pažnju.

Kako da prepoznate vaginalni sekret koji je opasan za vašu trudnoću?

Ukoliko primećujete da je vaš vaginalni sekret bledo žute ili beličaste boje i propraćen je svrabom treba da posetite lekara. Ovaj vaginalni sekret nastaje kao posledica neadekvatne higijene, vaginalnog ispiranja i umanjenog broja dobrih bakterija. Ako je vaš vaginalni sekret obilan, mutan i žut, u pitanju je vaginalni sekret koji je uzrokovan bakterijom gonokok. Ovaj vaginalni sekret može prouzrokovati prevremeni porođaj ili infekciju ploda. Ako je vaš vaginalni sekret penušav, obilan i zeleno-žute boje, propraćen peckanjem i svrabom, uzrok je parazit Trichomonas vaginalis. Ovaj vaginalni sekret takođe može prouzrokovati prevremeni porođaj. Usled pada imuniteta dolazi do belog sirastog vaginalnog sekreta bez mirisa koji uzrokuje svrab i peckanje. Najčešće je to zbog prisustva gljivične infekcije Candida albicans. Ovaj vid vaginalnog sekreta je najmanje rizičan. Pojava pojačanog sekreta u trudnoći je razlog infekcije koja može biti opasna za mamu i bebu, čak može dovesti i do pobačaja ili prevremenog porođaja.

Vaginalne infekcije u trudnoći

Neophodno je da na vreme prepoznate vaginalnu infekciju, jer ona može da ugrozi vašu trudnoću i da vas dovede do spontanog pobačaja i prevremenog porođaja. Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su virusi, bakterije, gljive i paraziti. Svaka infekcija u trudnoći mora da se leči, jer može dovesti do spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja.

Koje su najčešće vrste vaginalnih infekcija u trudnoći?

Bakterijska vaginoza:

Najčešća vaginalna infekcija tokom trudnoće je bakterijska vaginoza. Bakterijska vaginoza predstavlja poremećaj vaginalne flore. Ovaj vid vaginalne infekcije možete da prepoznate kada je vaš sekret penušav, sive boje i jako neprijatnog mirisa. Često ovaj miris podseća na miris pokvarene ribe. U ovom slučaju je neophodno da brzo reagujete i da se obratite svom lekaru. Uzroci ove vaginalne infekcije mogu biti: primena antibiotika, neadekvatna higijena, preterana higijena, korišćenje prejakih sapuna i parfemskih uložaka, nezaštićeni seksualni odnosi.

Gljivične infekcije:

Prisustvo gljivica u vagini predstavlja problem kada se one razmnože u jako velikom broju i krenu da ugrožavaju ostale mikroorganizme u vaginalnoj flori. Simptomi gljivične infekcije su kremast, beličast vaginalni sekret, peckanje pri mokrenju, svrab, crvenilo, suvoća, peckanje vagine,.. Jako je važno da prepoznate gljivičnu infekciju vaginalne flore kako biste mogle na vreme da reagujete. U ovom slučaju morate obavezno da posetite lekara.

Više informacija o vaginalnim infekcijama možete pročitati ovde.

Kako da imate zdravu i bezbrižnu trudnoću uz vaginalni probiotik?

Uzročnici mnogih vaginalnih infekcija mogu da budu i antibiotici. Njihovim konzumiranjem se uništavaju štetne bakterije koje su uzrok infekcije, ali i “dobre” bakterije koje su normalno prisutne u vaginalnoj flori, što nakon vrlo kratkog vremenskog perioda dovodi do ponovnog razvoja infekcije. Normalna vaginalna flora je od velikog značaja za kompletno zdravlje žene i predstavlja prirodnu zaštitu od vaginalnih infekcija. Vaginalnu floru čine ,,dobre“ bakterije – laktobacili, koji sprečavaju rast i razmnožavanje štetnih mikroorganizama i na taj način sprečavaju nastanak vaginalnih infekcija. Prisustvo laktobacila možete nadoknaditi i povećati konzumiranjem vaginalnih probiotika. Važno je da se konzumiraju tokom cele trudnoće kako bi se sprečila pojava vaginalnih infekcija.

Šta je vaginalni probiotik?

Vaginalni probiotici su živi mikroorganizmi koji, primenjeni u adekvatnoj količini, imaju povoljne efekte na zdravlje trudnica i koriste se u cilju sprečavanja nastanka i ponavljanja vaginalnih infekcija. Vaginalni probiotici pomažu u obnavljanju vaginalne flore. Primena probiotika utiče pozitivno na zdravlje ljudi i pojačava imunitet. Ukoliko je digestivni sistem zdrav, ceo organizam će biti zdrav. Poboljšanjem crevnog imuniteta podiže se sistemski imunitet, i zbog toga je uloga probiotika veoma važna za jačanje imuniteta, kako lokalnog tako i sistemskog. Primenom vaginalnog probiotika poboljšava se lokalni imunitet vagine, koji štiti trudnicu od vaginalnih infekcija i komplikacija u trudnoći.

Zbog čega je FemmaBiotic najbolji vaginalni probiotik?

FemmaBiotic je specijalno formulisan i prilagođen trudnicama i ženama svih životnih dobi na našim područjima. FemmaBiotic obnavlja vaginalnu floru, povećava broj laktobacila, reguliše vaginalni pH i sprečava nastanak vaginalnih, ali i urinarnih infekcija. Primena FemmaBiotic-a odmah nakon antibiotske terapije predstavlja idealno rešenje, jer obnavlja vaginalnu floru i na taj način sprečava nastanak ponovnih vaginalnih infekcija.

Zdrava i bezbrižna trudnoća uz FemmaBiotic

Zdrava i bezbrižna trudnoća je cilj svake trudnice. Zdrava bezbrižna trudnoća je moguća uz konzumaciju vaginalnog probiotika. FemmaBiotic je bezbedan vaginalni probiotik za primenu u trudnoći, od prvog dana trudnoće do porođaja. U poslednjem trimestru se trudnica priprema za porođaj, i u tom periodu je važno da se koristi FemmaBiotic, kako bi se održala vaginalna flora zdravom i sprečio nastanak vaginalnih infekcija koje tokom porođaja mogu da se prenesu na bebu. FemmaBiotic se uzima oralno, što je značajna prednost ukoliko trudnica krvari ili koristi dodatno vaginalete. FemmaBiotic je sertifikovan i potpuno bezbedan za primenu u trudnoći, od prvog dana trudnoće do porođaja.

 

PREPORUČUJEMO PROIZVOD

OptiVag

OptiVag

10 vaginalnih kapsula

plus icon
Inofem ACTIV

Inofem ACTIV

za zdravu trudnoću

plus icon

Sličan sadržaj

Prednost i značaj vaginalnog probiotika   Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusi ...
Infertilitet, ili neplodnost može biti često bolna i emotivna tema za mnoge parove koji se suoča ...
Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje se karakteriše povišenim nivoom insulina u kr ...