Važnost primene vaginalnog probiotika kod adolescentkinja

Važnost primene vaginalnog probiotika kod adolescentkinja

I pre reproduktivnog doba, žene su sklone vaginalnim infekcijama. Najčešće ginekološko oboljenje kod devojčica i adolescentkinja je zapaljenje genitalija, tj. vulvovaginitis bakterijske prirode. U prepubertetskom uzrastu javlja se i genitalna kandidijaza nakon primene antibiotika.

Vulvovaginitis kod adolescentkinja

Jedan od najčešćih ginekoloških problema koji se javlja kod adolescentkinja je vulvovaginitis ili zapaljenje genitalija, koji najčešće nastaje usled vaginalne infekcije. Ponekad je vulvovaginitis posledica alergijske reakcije na hemikalije. Vulvovaginitis kod adolescentkinja je najčešće uzrokovan neadekvatnom higijenom (neadekvatnim korišćenjem toalet papira, vešom od sintetike, kupkama, parfimisanim sapunima, tesnom odećom), ali može se pojaviti i u sklopu bakterijske vaginalne infekcije. Više o vaginalnim infekcijama možete pročitati ovde.

Simptomi vulvovaginitisa kod adolescentkinja

Simptomi koji ukazuju na vulvovaginitis su crvenilo, svrab, peckanje, prisustvo beličastih naslaga (skramica) na vulvi kod male dece, vaginalni sekret, iscedak iz vagine, otvorene ranice, otežano i bolno mokrenje.

Da li vaginalna infekcija može da se proširi?

Vaginalna infekcija može da se proširi na mokraćne kanale, mokraćnu bešiku I bubrege ukoliko se ne leči adekvatno. Peckanje pri mokrenju ili bolno mokrenje je prvi znak da se vaginalna infekcija proširila na mokraćne puteve. Ukoliko imate i izuzetno visoku temperaturu praćenu drhtavicom verovatno su infekcijom zahvaćeni i bubrezi.

Lečenje Vulvovaginitisa kod adolescentkinja

Ukoliko se otkrije vulvovaginitis obavezna je poseta lekaru. U periodu kada se otkrije vulvovaginitis pa do trenutka odlaska kod lekara potrebno je da se izbace iz upotrebe svi preparati i kreme kako se vaginalna infekcija ne bi dodatno proširila i pogoršala. Lekar će odrediti terapiju vulvovaginitisa, koja je kod adolescentinja pre puberteta individualna. Za lečenje vulvovaginitisa koji nije izazvan specifičnim mikrorganizmom treba primeniti higijenske mere i zaštitne kreme i izbegavati tesnu odeću i druge iritanse.

Prva pomoć u borbi protiv Vulvovaginitisa

Potrebno je da se genitalije nekoliko puta dnevno ispiraju mlakom vodom i blagom kupkom sa neutralnim pH, ne sapunom. Za brisanje je obavezno koristiti pamučnu meku tkaninu. S obzirom da kod devojčica i mladih devojaka vaginalna aplikacija leka nije moguća, infekcije se leče antibiotskim i antigljivičnim kremama. Pored toga, od posebne je važnosti primena vaginalnog probiotika jer pored toga što regeneriše vaginalnu floru, obnavlja crevnu i floru urinarnog trakta.

Šta je vaginalni probiotik?

Potpuna terapija, ali i prevencija vaginalnih infekcija uključuje obaveznu upotrebu vaginalnih probiotika. Vaginalni probiotici su živi mikroorganizmi koji, primenjeni u adekvatnoj količini, imaju povoljne efekte na zdravlje devojčica i koriste se u cilju sprečavanja nastanka i ponavljanja vaginalnih infekcija. Vaginalni probiotici pomažu u obnavljanju vaginalne flore i “dobrih” bakterija. Takođe, poboljšanjem crevnog imuniteta podiže se sistemski imunitet. Zbog toga je uloga probiotika veoma važna za jačanje imuniteta, kako lokalnog tako i sistemskog.

Zbog čega je FemmaBiotic najbolji vaginalni probiotik?

FemmaBiotic obnavlja vaginalnu floru, povećava broj laktobacila, reguliše vaginalni pH i sprečava nastanak vaginalnih, ali i urinarnih infekcija. Primena FemmaBiotic-a odmah nakon antibiotske terapije predstavlja idealno rešenje, jer obnavlja vaginalnu floru i na taj način sprečava nastanak ponovnih infekcija.

Kome je namenjen vaginalni probiotik FemmaBiotic?

FemmaBiotic mogu da konzumiraju devojčice starije od 2 godine, adolescentkinje, kao i žene svih životnih dobi.

Sličan sadržaj

Prednost i značaj vaginalnog probiotika   Ljudski organizam je dom brojnim bakterijama, virusi ...
Infertilitet, ili neplodnost može biti često bolna i emotivna tema za mnoge parove koji se suoča ...
Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje se karakteriše povišenim nivoom insulina u kr ...